Enerji Etütü Yaptırılması
Aşağıdaki bina veya endüstriyel işletmelerin, her dört yılda bir enerji etütlerini yaptırmaları “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” gereği zorunludur.
- Endüstriyel işletmelerde,yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri (4 Yılda Bir)
- Özel ticari ve hizmet binaları, yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı 20.000 metrekare ve üzeri( 7 Yılda Bir)
- Kamu binaları, yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı 10.000 metrekare ve üzeri ( 7 Yılda Bir)
Enerji etütü, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik olanakların ortaya çıkarılması için yapılan; bilgi toplama, ölçüm, değerlendirme ve raporlama aşamalarından oluşan çalışmalardır.
Bir enerji sisteminin, enerjinin mümkün olan en verimli şekilde kullanımını teminen incelenmesi işlemini enerji etütü olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu işlem işletmelerde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik olanakların tespit edilmesini, atık enerjinin geri kazanımı potansiyelinin değerlendirilmesini, yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim potansiyelinin belirlenmesini ve enerji maliyetlerinin işletmeler üzerindeki yükünün azaltılmasını amaçlamaktadır. Bu çerçevede, işletmelerde yapılan inceleme ve ölçümler sonucu elde edilen bilgilerden yola çıkılarak hesaplamalar yapılmakta ve verimlilik artışı sağlayacak önlemler ve/veya yatırımlar teknik ve mali boyutlarıyla raporlanmaktadır.
Enerji etütü “ön etüt” ve “detaylı etüt” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır
Ön etüt yapılırken işletme veya binalarda;
- Kullanılan enerji türleri, miktarı ve zaman grafiği (girdi profili)
- Isıtma/soğutma, enerji çevrim sistemleri veya üretim süreçlerinde ortaya çıkan atık enerji türü, miktarı ve zaman grafiği (atık profili)
- Binalarda veya kullanılan ekipmanda ısı, buhar/gaz/su/yakıt kaçakları/sızıntıları ve elektrik sistemlerindeki uyumsuzluklar sonucu oluşan önlenebilir enerji kayıpları (kayıp kaçak profili)
- Verimsiz ekipman veya uygulama sonucu ortaya çıkan önlenebilir kayıplar (verimsizlik profili)
- Isıtma, soğutma, aydınlatma, ofis ihtiyaçları vb. alanlarda gereğinden fazla kullanılan veya boşa çalışan ekipmanlar sonucu ortaya çıkan enerji kaybı (israf profili)
- Girdi türü bazında salınan sera gazı miktarı (emisyon profili)
- Enerji yöneticisinin/yönetim biriminin geliştirdiği önlemler, mevcut uygulamalar, çalışanların ve üst yöneticilerin bilinç düzeyi (enerji yönetimi profili)
Mevcut belgeler, yerinde incelemeler/görüşmeler ve nokta bazında ölçümler yapılarak değerlendirilmektedir. Bunun sonucunda uygulanabilecek önlemler, yaklaşık maliyetleri ve geri kazanım sürelerini de içerecek şekilde Ön Etüt Raporu hazırlanmaktadır. Rapor ayrıca, detaylı olarak incelenmesi gereken alanlar ve bu alanlara yönelik bir çalışma programını da içerebilmektedir.
Detaylı Enerji Etütü; bir işletmenin enerji haritasını çıkartır. Termal kamera ile sanayi tesislerinde ısı kayıplarının ölçülmesi, elektrik tesisatlarında aşırı ısınmaların tespit edilmesi vb.. Ön enerji etütü ile yapılan keşiften sonra ölçümler gerçekleştirilir.
Detaylı Enerji Etütünün Kapsamı
- Elektrik motoru, fan, blower ve pompaların incelenmesi
- Basınçlı hava sistemlerinin incelenmesi
- Hatlarda izolasyon kontrolü
- Kondenstopların (buhar kapanı) ve buhar kaçaklarının incelenmesi
- Ana elektrik dağıtım panolarının incelenmesi
- Aydınlatma sistemlerinin incelenmesi
- Hava ön ısıtıcılarının ve atık ısı geri kazanım sistemlerinin incelenmesi
- Elektrik üretim sistemleri ve kojenerasyon tesislerinin incelenmesi
- Klima santralleri, chiller soğutma grupları ve soğutma kulelerinin incelenmesi
- Kazanların, fırınların ve buhar sistemlerinin incelenmesi
- Baca gazı analizlerinin yapılması, varsa tesiste bulunan Vater, Ram(Ramöz), Lazer Kesim, Kaynak, Yıkama Makinelerinin, Değirmen, Pres, Mikser, Haubele vb. incelenmesi şeklindedir.
Bu ölçüm ve çalışmalardan sonra hazırlanan rapor kapsamında tasarruf potansiyeli olan noktaların basit geri ödeme süreleri, net bugünkü değerleri ve iç karlılık oranları hesaplanmakta ve enerjinin nerelerde kullanıldığı, hangi noktalardan tasarruf edilebiceği tespit edilebilmektedir.
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı (KOP), Konya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından “Enerji Verimliliği mobil etüt Aracı Projesi” gerçekleştirilmiş olup; Ön ve Detaylı Enerji Etütü Ölçüm ve Raporlanması hizmetleri KSO “Enerji Verimliliği Etüt Merkezi” tarafından da yapılmaktadır.
Detaylı Bilgi İçin: buraya tıklayınız "enerji.kso.org.tr"